Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Makedonia Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη το 1ο MasterClass που πραγματεύονταν την επίδραση του Ζεόλιθου στη σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση.

Η εκδήλωση που ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας Θρακικός Ζεόλιθος -Αυγή Ε.Π.Ε., διοργανώθηκε από την εταιρεία Wine Style με προσκεκλημένους ομιλητές: τον Νίκο Κοντουδάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οινολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Λάζαρο Κουρουκεχαγιά Γεωπόνο Μ.Sc, τον Γιάννη Δασκαλάκη Αμπελουργό του Κτήματος Silva Δασκαλάκη, τον Ευθύμη Αποστολίδη Οινολόγο και Οινοποιό του Κτήματος Αποστολίδη και τον Γιώργο Παπασχάλη Μεταλλειολόγο Μηχανικό της εταιρείας Αυγή Ε.Π.Ε.
Τον συντονισμό της συζήτησης που παρακολούθησε ένα μεγάλο πλήθος εμπειρογνωμόνων, γεωπόνων, αμπελουργών, οινολόγων, οινοποιών και δημοσιογράφων ανέλαβε ο δημοσιογράφος οίνου και αποσταγμάτων Στέφανος Κόγιας.
Από το πρώτο λεπτό έγινε κατανοητό, το ενδιαφέρον που θα είχε η συζήτηση που αφορούσε σε ένα φυσικό πέτρωμα που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει λύσεις στη σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση μέσα από την παρατήρηση και τη συστηματική έρευνα.
Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό μικρο-πορώδες και αρνητικά φορτισμένο πέτρωμα, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν ηφαιστειακή τέφρα αποτέθηκε σε περιβάλλον όπου υπήρχαν αλκαλικά νερά.
Τα κοιτάσματα ζεόλιθου είναι σπάνια και στην Ελλάδα εμφανίζονται σε εκμεταλλεύσιμη μορφή μόνο στην περιοχή της Θράκης και έχει πάρα πολλές χρήσεις, κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με συνεχώς ανοδικές τάσεις ζήτησης παγκοσμίως.
Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Ζεόλιθου είναι η δυνατότητα του να καθαρίζει το περιβάλλον από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες, και τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης απορροφάει και συγκρατεί ενώσεις μεγάλης μοριακής δομής, που προέρχονται συνήθως από τα χημικά. Μπορεί επίσης να μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της αλατότητας, να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους και να εξισορροπεί το pH.
Μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών του στις καλλιέργειες είναι ότι μπορεί να συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη θρέψη μειώνοντας την απώλεια των θρεπτικών συστατικών και βελτιώνοντας την διαχείριση των λιπασμάτων εξοικονομώντας κάλιο, φώσφορο και άζωτο. Παρατηρείται επίσης καλύτερος αερισμός του εδάφους με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του ριζικού συστήματος των φυτών.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Θρακικού Ζεόλιθου είναι η συγκράτηση του νερού στους πόρους του. Εξαιτίας του υψηλού πορώδους της κρυσταλλικής δομής του ο ζεόλιθος μπορεί να συγκρατεί μόρια νερού έως και 60% του βάρους του ,ιδιότητα που τον κάνει να λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά, εξοικονομώντας νερό άρδευσης, κάτι που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο αναγκαίο.
Μπορεί επιπλέον, όταν εφαρμόζεται ως σπρέι αναμεμιγμένο με νερό να βελτιώνει την αντοχή των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις ( περιβαλλοντικό στρες) προστατεύοντας τη φυλλική επιφάνεια και τους καρπούς από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού , την ακτινοβολία, τα ηλιοκάματα, τη λειψυδρία καθώς και να αυξάνει την άμυνα των φυτών σε εχθρούς και ασθένειες διότι μετά τον ψεκασμό πάνω στη φυλλική επιφάνεια και τους καρπούς των φυτών σχηματίζεται μία λεπτή άσπρη επίστρωση η οποία δημιουργεί αφιλόξενο περιβάλλον ( με μηχανικό τρόπο) για έντομα και άλλους εχθρούς των φυτών.
Ανάλογα μπορεί να είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε ποικίλες οινολογικές διεργασίες μόνος του -ο Θρακικός Ζεόλιθος- ή αναμεμιγμένος με άλλα υλικά για την πρωτεϊνική και τρυγική σταθεροποίηση του κρασιού με πολύ χαμηλές απώλειες από τον όγκο παραγωγής. Συμβάλει στη μείωση της φωτοοξείδωσης καθώς μειώνει τη συγκέντρωση της ριβοφλαβίνης.
Ο Θρακικός Ζεόλιθος σύμφωνα με τους ομιλητές μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν τον αμπελώνα καθώς με τις σωστές επεμβάσεις μπορεί να προστατεύσει το αμπέλι από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία, να βελτιώσει τη δομή του εδάφους, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κλημάτων ή ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα των σταφυλιών.
Όμως μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τον Θρακικό Ζεόλιθο είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα φυσικό υλικό, ένα πέτρωμα, που η χρήση του είναι οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, επιτρεπόμενη στη βιοδυναμική και ιδανική για την βιολογική καλλιέργεια.
Δελτίο τύπου από:
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Στείλε email στην εταιρεία
Διαβάστε επίσης…
-
Η επίδραση του ζεόλιθου στη βιώσιμη αμπελουργία
-
Oenocat System για πλήρη καθαρισμό βαρελιών
-
Παρουσίαση της Μodern Cooperage: Barrel technology for elevated winemaking
-
Παραγωγή – Αποθήκευση – Μετακίνηση: Νέα προϊόντα γύρω από τα βαρέλια
-
Η εταιρεία μας TC Group και η Airocide θα συμμετέχει στην έκθεση Agro Expo στις 26-28/5/2023 στην Ιεράπετρα Κρήτης
-
Η TC GROUP και το Airocide συμμετέχουν στην έκθεση Agrotica 2022